Cataracta 

Cataracta este opacifierea progresivă a cristalinului, acesta este o lentilă care se află în interiorul ochiului nostru, chiar în spatele irisului și este necesar pentru focalizare.

La subiecții tineri cristalinul este transparent, deoarece proteinele care fac parte din compoziția sa au o structură care permite menținerea transparenței sale. Pe măsură ce îmbătrânim, datorită unor factori precum fenomenele de oxidare, aceste proteine sunt modificate, pierzându-și caracteristicile fizico-chimice, provocând opacifierea cristalinului sau aparitia cataractei.




În general, cataracta senilă se dezvoltă lent, dar uneori procesul poate fi foarte rapid, atât de rapid încât cei afectați sunt conștienți de aceasta in momentul în care au dificultăți vizuale concrete care îi determină să efectueze controale oftalmologice frecvente.

Dacă nu ar fi chirurgia, cataracta ar fi principala cauza a orbirii la persoane de peste 60 de ani, fără a face distincție între țările bogate și cele sărace. Pentru a confirma acest lucru, doar gândiți-vă că aproximativ 50% din populația de peste 65 de ani dezvoltă cataractă și că, începând cu 75 de ani, acest procent poate depăși 90%.

Pentru a vă imagina care este rezultatul acestor procese, încercați doar să priviți printr-un pahar mat sau aburit, astfel veți putea verifica principalele modificari vizuale pe care le întâmpină pacientul cu cataractă.

Acestea sunt:

  • vederea în ceată, care la început este tranzitorie dar în timp devine permanentă
  • imagini neclare ale obiectelor retroiluminate adica iluminate din spate ( fețele oamenilor din lumina de fundal vor fi de nerecunoscut)
  • halou luminos sau colorat (similar cu culorile curcubeului) în jurul surselor de lumină
  • sensibilitate redusă la contrast
  • dificultate în distingerea clară a culorilor
  • probleme de vedere în întuneric si acomodari la intuneric
  • tulburări la conducerea noaptea

Datorită efortului depus de ochi pentru a se adapta la această situație, acest lucru poate duce la o senzație de arsură și oboseală a ochilor.

Simptomele sunt toate legate de faptul că lumina și imaginile ajung la retină cu dificultate din cauza opacifierii cristalinului precum si de faptul că imaginile care ajung la retina sunt distorsionate și neclare.




Este important să subliniem că lentila cristalină nu este un obiect, el este alcătuit din celule extrem de specializate a căror vitalitate este legată de metabolism și, în consecință, stilul de viață este de asemenea important.

Apariția cataractei nu este legată numai de îmbătrânire, deși aceasta este cu siguranță cea mai frecventă cauza.

Pe lângă cataracta senilă adica cea legată de vârstă, au mai fost raporte:

  • Cataracta congenitală, nu foarte frecventă, care apare la copii în primele șase luni de viață sau în perioada critică a dezvoltării vizuale. De aceea este foarte gravă deoarece interfera cu dezvoltarea vederii
  • Cataracta datorată bolilor oculare, cum ar fi uveita sau glaucomul
  • Cataracta care apare în diferite boli sistemice cum ar fi diabetul zaharat
  • Cataracta care rezultă din utilizarea de medicamente, cum ar fi administrarea de doze mari de cortizon pentru perioade îndelungate

Si de asemenea sa nu uitam de cataracta date de radiațiile ionizante, microunde, ...

Nu există terapie medicamentoasă pentru eliminarea cataractei ci doar pentru încetinirea acesteia. Singura soluție pentru eliminarea cataractei este exclusiv chirurgicală.

Intervenția constă în îndepărtarea cristalinului opac care este înlocuit cu unul artificial.

Uneori se intamplă să apară din nou o opacifiere a cristalinului iar acest fenomen este cunoscut sub numele de cataractă secundară.

Acest eveniment nu necesită o intervenție chirurgicală nouă, medicul poate interveni cu un laser numit YAG Laser, care permite eliminarea opacifierii într-un timp foarte scurt, permițând pacientului să vadă din nou bine.



Produse Recomandate

LentoNIT K Picaturi oftalmice

LentoNIT K




Acest website foloseste cookie-uri pentru a va oferi o experienta superioara de navigare Afla detalii aici