Blefarita este o inflamație a marginii pleoapei.
In caz de Blefarita, marginea pleoapei poate să prezinte mici scuame albe similare mătreții, care, în cazuri grave, pot duce până la formarea de ulcere. Se pot asocia cu conjuctivitele devenind blefaroconjunctivite.
Blefaritele pot avea o evoluție acută sau cronică.
Ca și simptome pot apare:
O importanță deosebită o are mâncărimea deoarece pacienții prin scărpinare pot provoca leziuni la nivelul pleoapei crescand astfel inflamatia și inrăutățind situația prin favorizarea înmulțirii bacteriilor.
In cazurile grave pot apare
Cauzele blefaritei sunt:
O situație aparte o au cazurile de blefarite date de bacterii ca Staphyloccocus aureus, Staphyloccocus epidermidis, Corynebacterium, Propionobacterium acnes, deoarece bacterile pot fi cauza primara a blefaritei dar totodata și factor agravant al acesteia. De aceea este foarte important sa se respecte toate normele de igienă aplicabile pentru a minimaliza riscul infecțiilor bacteriene în cazul blefaritelor.
Un caz aparte de blefarită este dat de un parazit DEMODEX care se hrănește cu secrețiile celulelor grase de la nivelul foliculului de păr al genelor, provocand foliculoza Demodex manifestată prin obstrucția foliculilor genelor. In unele cazuri acest acarian poate provoca apariția unor boli de piele cum ar fi rosaceea. În acest caz este absolut necesara curațarea pleoapei conform unui protocol bine stabilit.