Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oculară comună, cu incidență crescută în ultimii ani, care constă în afectarea filmului lacrimal și a carei importanță este adesea subestimată.
Filmul lacrimal
Filmul lacrimal este compus din 3 straturi:
Fiecare strat are un rol specific:
Clasificare:
Cea din urmă se întâlnește cel mai frecvent.
Cauzele care contribuie la apariția sindromului de ochi uscat sunt numeroase:
Simptomele sunt numeroase, toate legate de modificări ale suprafeței oculare:
Simptomele pot fi exacerbate de condiții de mediu deosebit de nefavorabile, cum ar fi expunerea la vânt, prezența fumului, a aerului condiționat, a încălzirii excesive sau în timpul utilizării motoretelor dar și în prezența smogului.
Medicul poate observa adesea așa-numitul ochi roșu care este asociat cu ochiul uscat atunci când este stabilită o stare inflamatorie sau o modificare a filmului lacrimal.
Terapia constă în substituirea secreției lacrimale cu picături sau geluri oftalmice cu acțiune hidratantă și lubrifiantă
Cu toate acestea, atunci când, ochiul uscat este însoțit de fenomene inflamatorii (ochi roșu), utilizarea exclusivă a unui hidratant și lubrifiant artificial poate fi insuficientă.
În acest caz, oftalmologul va alege un produs care combină efectul lubrifiant și hidratant cu un antiinflamator, deosebit de util pentru a reduce această complicație.
Prin urmare, este necesar un diagnostic precis realizat de către medicul oftalmolog.