Degenerarea maculară legată de vârstă (DMLV)

Degenerarea maculară legată de vârstă este o patologie degenerativă a retinei și mai ales a maculei. Macula este partea centrală a retinei responsabilă de vederea și definirea culorilor. În țările mai dezvoltate, DMLV este principala cauză a vederii scăzute severe la subiecții cu vârsta peste 55 de ani.

DMLV are un debut unilateral și nu este sigur că afectează ambii ochi.







După cum am spus, macula este responsabilă pentru vederea definită a detaliilor și vă permite să apreciați cele mai mici nuanțe de culoare.

Când macula are fenomene degenerative, vederea este, de asemenea, grav compromisă, astfel încât, în cazuri mai avansate, percepția unei pete negre poate apărea în centrul câmpului vizual, în timp ce partea periferică vă permite totuși să percepeți lumea înconjurătoare, dar în moduri mai puțin precise și cu culori mai puțin vii.

Există două forme de DMLV:

  • Atrofica sau uscată
  • Exudativa sau umeda


Cele două forme sunt unite printr-o etapă timpurie al cărei semn caracteristic constă în mici depozite gălbui (Drusen) în zona maculară. Din această etapă patologia poate evolua spre forma atrofică sau exudativă sau nu poate evolua deloc.



DMLV atrofică sau uscată are un curs lent, iar stadiul tardiv este caracterizat prin moartea celulelor retiniene la nivel macular datorită atrofiei (absenței hrănirii) cu agravarea consecințelor vederii centrale. Pierderea vederii este de obicei graduală și depinde de extinderea leziunilor la nivel macular.

DMLV atrofică sau uscată


DMLV exudativa umedă, este cea mai agresivă formă a bolii și se poate dezvolta și din forma atrofică. În această formă, reducerea aportului de hrană și oxigen determină formarea vaselor de sânge patologice, numite membrane neovasculare, care pătrund în retină. 

Aceste noi vase au pereți alterați structural și sunt permeabili, astfel încât lichidele și sângele ies din ele cu afectarea gravă a vederii centrale.

DMLV exudativa umedă

Simptomele

Simptomele sunt variabile și sunt legate de evoluția patologiei. Acestea constau în principal din:

  • Vederea distorsionată, de exemplu, liniile drepte ale unui cârlig de ușă apar ondulate (metamorfopsii)
  • Vederea distorsionată sau estompată în special în centrul imaginilor
  • Vederea modificată, obiectele pot apărea distorsionate în formă și / sau dimensiune, culorile pot apărea neclar sau inexacte
  • Apariția unei zone întunecate sau goale în centrul vederii (scotom)
  • Mai multă lumină necesară pentru a citi decât în trecut și pot lipsi litere unice sau bucăți de cuvinte


SCOTOM CENTRAL


Metamorfopsii

CAUZELE

Este dificil să se definească cauzele care declanșează DMLV, de fapt aceasta este o patologie considerată multifactorială. S-ar putea face o listă lungă a acestora.

Cu toate acestea, factorii de risc considerați a fi cei mai importanți pot fi enumerați, făcând distincția între modificabili și non-modificabili.


Printre FACTORII NE-MODIFICABILI  putem raporta:

  • Vârsta – Toate studiile sunt de acord că prevalența, incidența și evoluția bolii cresc semnificativ odată cu creșterea vârstei.
  • Genetică – rudele de gradul I ale unei persoane cu DMLV prezintă un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta aceeași boală în comparație cu populația generală. Acest lucru indică faptul că factorii genetici joacă un rol important în patogeneza DMLV.
  • Sex – Unele studii științifice au arătat diferențe semnificative statistic pentru riscul de DMLV la sexul masculin, față de sexul feminin, unde patologia apare mai frecvent.
  • Etnicitate – Prevalența DMLV este mai mare la populația albă decât la cea neagră, în special în ceea ce privește forma umedă .


Printre FACTORII de risc MODIFICABILI putem enumera:

  • Fumul de țigară - acesta este considerat unul dintre principalii factori de risc. Incidența DMLV poate varia atât în raport cu anii în care persoana a fumat, cât și în raport cu cantitatea de țigări fumate. Fumatul funcționează probabil prin amplificarea riscului de DMLV prin creșterea stresului oxidativ și stimularea formării de noi vase.
  • Abuzul de alcool - alcoolul poate duce, de asemenea, la un risc crescut de DMLV
  • Dieta – o dietă dezechilibrată bogată în grăsimi animale și săracă în legume poate duce la o creștere a agresivității prin substanțe oxidante și la o reducere a acestor substanțe folosite pentru a contracara acțiunea lor negativă, substanțe cunoscute și sub denumirea de antioxidanți, pe lângă implicarea unei posibile creșteri în greutate
  • Obezitate - subiecții obezi au demonstrat un risc mai mare de a dezvolta DM
  • Viață sedentară – viața sedentară a fost legată de un risc mai mare de a dezvolta DMLV
  • Expunerea la lumină  – lumina solară este considerată unul dintre factorii de risc majori pentru DMLV, lumina are o activitate foto-oxidantă puternică și afectează direct macula, având în vedere funcția pe care o îndeplinește, deci este necesar să vă protejați în orele cele mai expuse riscului cu ochelari de soare de bună calitate


Ce ar trebui să fac dacă sunt diagnosticat cu DMLV?

În primul rând, bazează-te pe oftalmologul tău de încredere care îți va arăta cu siguranță calea pe care trebuie să o urmezi pentru a face față mai bine patologiei.

A face examene oculare regulate este cel mai eficient mod de a ține boala sub control. 

Este corect să știm că, în mod paradoxal, cea mai serioasă formă exudativă este aceea pentru care există terapii medicale utile pentru a-și încetini evoluția, cum ar fi injecțiile intravitreene, astfel încât regularitatea verificărilor este esențială pentru a putea implementa prompt un tratament.

La rândul său, pacientul va putea folosi sisteme simple de auto-diagnostic, pentru a se asigura că orice simptom care sugerează o înrăutățire, îl poate duce la oftalmolog indiferent de termenele stabilite cu el. 

Un exemplu este testul Amsler, care este foarte util pentru urmărirea evoluției maculopatiilor deja diagnosticate și foarte simplu.





Drumul principal trece prin preventie, ceea ce implică reducerea factorilor de risc modificabili:

  • renuntarea la fumat
  • minimalizarea consumului de alcool (trebuie subliniat faptul că vinul roșu, în doze moderate, s-a dovedit a fi un factor de protecție)
  • implementarea unei diete bogată în fructe și legume, de exemplu, limitând aportul frecvent de carne roșie , preferând carnea albă și peștele
  • reducerea greutății corporale și efectuarea unor activități fizice adecvate, care permite contracararea înaintării în vârstă
  • folosirea pălăriei și ochelarilor de soare de la o vârstă fragedă, când lucrați sau vă recreați în plin soare


La toate acestea trebuie adăugată importanța utilizării unor produse formulate special pe bază de antioxidanți, care sunt capabile să exercite un efect protector împotriva radicalilor liberi și, prin urmare, utile pentru a proteja retina de deteriorarea oxidativă și foto-oxidativă, îmbunătățind astfel metabolismul acesteia .



Produse Recomandate

INTRAVIT tablete supliment

INTRAVIT tablete

MIORET plicuri orosolubile supliment

MIORET Retard tablete




Acest website foloseste cookie-uri pentru a va oferi o experienta superioara de navigare Afla detalii aici