RETINOPATIA DIABETICĂ

Diabetul, în cursul evolutiei sale, poate provoca o serie lungă de complicații cronice.

Retinopatia diabetică este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului zaharat. Acest lucru, dacă nu este monitorizat si tratat corespunzator, poate duce la o reducere serioasă a capacității vizuale care în timp poate duce, în cele mai grave cazuri la orbire. 

De fapt, retinopatia diabetică și degenerarea maculară legată de vârstă reprezintă principalele cauze ale orbirii în rândul adulților din țările occidentale.

Durata diabetului și controlul deficitar al glicemiei sunt decisive atât pentru debutul retinopatiei diabetice, cât și pentru rapiditatea evoluției sale, din care se poate deduce că este fundamental să controlăm glicemia pentru a întârzia apariția retinopatiei sau pentru a încetini agravarea acesteia.

De asemenea, este esențial să vă verificați periodic fondul de ochi, pentru a evidenția cu promptitudine orice deteriorare incipienta a retinei.



FUND DE OCHI NORMAL


Retinopatia diabetică este clasificată in functie de formele evolutive în două categorii:

  • NON-PROLIFERATIVĂ care apare mai devreme și este mai puțin severă si care are variante ușoare, moderate sau avansate
  • PROLIFERATIVĂ

Retinopatia diabetică nonproliferativă

Retinopatia diabetică nonproliferativă forme grave

Retinopatia diabetică proliferativă



Dacă nu sunt diagnosticate și tratate prompt conform protocoalelor terapeutice, formele neproliferative poate evolua spre forme proliferative, care sunt foarte invalidante.

În diabet, retina este deteriorată, deoarece hiperglicemia modifică structura vaselor retiniene provocând formarea de microanevrisme și microhemoragii, precum și modificări ale calibrului vaselor retiniene ceea ce poate duce la tromboze.


Toate aceste fenomene pot avea două consecințe principale:

  • Trecerea unor componente ale sângelui, prin pereții deteriorați ai vaselor având drept rezultat apariția fenomenelor edematoase și exudative
  • Perfuzia redusă a țesutului retinian cu apariția fenomenelor ischemice chiar și  complete


Apariția zonelor ischemice retiniene este stimulul pentru formarea neovaselor retiniene, care caracterizează forma proliferativa a retinopatiei. 

Aceste noi vase de sânge au o structură mai puțin robustă decât cele normale și se pot rupe ușor, având drept consecințe hemoragii si detașări endovitreale pre-retiniene și sub-retiniene.



Produse Recomandate

INTRAVIT tablete supliment

INTRAVIT tablete

MIORET Retard tablete

MIORET Retard tablete




Acest website foloseste cookie-uri pentru a va oferi o experienta superioara de navigare Afla detalii aici