GLAUCOMUL

Glaucomul este o boală care afectează nervul optic, cel care transmite stimulii vizuali de la retina la creier.

Glaucomul este o boală cauzată, în general, de creșterea presiunii intraoculare(tonusului ocular) peste valorile normale (20-21 mmHg). 

Treptat, presiunea provoacă o excavare a papilei, parte a fundului de ochi  din care iese și se formează nervul optic, care este supusă astfel unei suferințe constante cauzată de creșterea presiunii intraoculare. Rezultatul este o deteriorare care corespunde pierderii unora dintre fibrele nervoase atunci când, prin discul optic, ies din globul ocular pentru a forma nervul optic.





Există diferite tipuri de glaucom, cum ar fi:

  • glaucom cu unghi deschis
  • glaucom cu unghi deschis
  • glaucom cu presiune normală
  • glaucom congenital (prezent la naștere) 
  • glaucom congenital (prezent la naștere) 

Toate aceste forme, oricât de diferite ar fi unele de altele, au ca rezultat final comun deteriorarea progresivă și ireversibilă a nervului optic. 





Efectul glaucomului este o reducere progresivă a câmpului vizual, care pornește de la zonele cele mai periferice până când afectează, în stadiul cel mai avansat, chiar partea centrală a câmpului vizual.





Scotoamele (zonele oarbe) sunt percepute de către pacient doar târziu, atunci când deteriorarea nervului optic este deja avansată. 

Din acest motiv glaucomul este, de asemenea, numit: "Hoțul tăcut al vederii".

Acesta este motivul pentru care este esențial ca toți pacienții cu vârsta peste 40 de ani să fie supuși unor controale ale presiunii oculare cel puțin o dată la doi ani. 

Glaucomul suferă, de asemenea, de aspecte ereditare, motiv pentru care este recomandabil să se aibă în vedere un control timpuriu și mai frecvent la membrii familiei persoanelor cu glaucom.

Presiunea ochilor este determinată de lichidul care umple ochiul: umoarea apoasă. Aceasta permite ochiului să-și mențină forma mai mult sau mai putin sferică. 

Umoarea apoasă este produsă in mod continuu, dar, in aceasi timp, trebuie, eliminată. Un dezechilibru al acestei dinamici poate duce la creșterea fluidelor intra-oculare și, în același timp, la creșterea presiunii. 

Există mai multe instrumente numite tonometre pentru măsurarea tonusului ocular.

Cele mai răspândite necesită utilizarea unui anestezic sub forma unor picături pentru ochi, deoarece instrumentele  trebuie să vină în contact cu ochiul câteva secunde. Există, de asemenea, așa-numitul tonometru non-contact care nu necesită utilizarea de medicamente. Atât primul, cât și în al doilea tip de examinare sunt rapide și absolut nedureroase și non-traumatice. 

În cazul glaucomului cu unghi deschis, ineficiența sistemului de scurgere a umoarei apoase, numit sistem trabecular, este cea care provoacă o creștere a presiunii. În cazuri mai rare, poate exista și o producție excesivă.

În glaucomul cu unghi închis  structura internă a ochiului provoacă o modificare anatomică a sistemului de scurgere care se micșorează, reducând astfel fluxul umoarei apoase, neputând fi eliminată.

În cazul glaucomului cu presiune normală, trebuie luat în considerare un aspect:  nu toți sunt sensibili în același mod la schimbările de presiune intraoculară. 

Cel mai probabil pacienții cu glaucom cu tensiune normală sunt sensibili la presiunea intraoculară încă de la manifestarea semnelor tipice de glaucom, deși au la măsurare tonusul ocular normal. 


Dimpotrivă, există persoane care, deși ani de zile manifestă un tonus crescut peste normal, nu dezvoltă niciodată glaucom.

Deteriorarea nervului optic cauzată de glaucom este ireversibilă. 

Ce puteți face este să planificați cu medicul oftalmolog măsurători programate ale presiunii intraoculare și să păstrați valorile ei sub control cu ajutorul numeroaselor picături oculare capabile să reducă presiunea oculară. 

În cazul în care, așa cum se întâmplă uneori, medicamentele sunt insuficiente, tratamentele cu laser sau chirurgicale pot fi folosite pentru a îmbunătăți fluxul umorii apoase.



Produse Recomandate

INTRAVIT tablete supliment

INTRAVIT tablete

AloCross tratament ochi rosii

AloCross




Acest website foloseste cookie-uri pentru a va oferi o experienta superioara de navigare Afla detalii aici