Sănătatea ochilor - câteva sfaturi simple

1. Trebuie să vă supuneți unui control oftalmologic complet la fiecare unul sau doi ani:

  • Examenul acuității vizuale
  • Fundul de ochi
  • Presiunea oculara

În cazul bolilor cronice, cum ar fi diabetul, a bolilor degenerative, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (DMLE), în cazul hipertensiunii arteriale,  este necesar să se efectueze un examen oftalmologic o dată la 6 luni sau un an, în funcție de severitatea imaginii clinice.


2. Nu trebuie sa treceți niciodată cu vederea semne care pot părea neobișnuite, cum ar fi licăriri luminoase, vedere încețoșată, denaturarea imaginilor. Este corect, în aceste cazuri, să mergeți la oftalmolog pentru a evalua amănunțit aceste semnale. 


3. Este important să folosiți ochelari de soare, în special la litoral sau la munte, pentru a vă proteja de lumina albastră și de razele UVA și UVB. Cumpărați-le întotdeauna din magazinele de optică medicală, pentru că filtrele trebuie să fie de înaltă calitate, altfel riscați utilizarea lor inutilă sau chiar dăunătoare. 

4. În cazul ochilor roșii contactați medicul oftalmolog, între timp puteți utiliza lacrimi artificiale, dar niciodată medicamente. Evitați auto-medicația !!! 


5. În caz de conjunctivită bacteriană sau virală, implementați cele mai stricte reguli de igienă, în special curățați ochii cu detergenți de unică folosință, folosiți prosoape personale pentru mâini, evitați schimbul de perne. Conjunctivita bacteriană și virală sunt deosebit de infecțioase și transmisibile. 


6. Implementarea unei diete echilibrate este, de asemenea, fundamentală pentru vedere, vitaminele și mineralele sunt importante pentru metabolismul ochiului și sunt utile pentru a ajuta la prevenirea unor boli precum degenerescența maculară legată de vârstă (DMLE). Un conținut scăzut de zahăr este util pentru reducerea riscului de retinopatie la diabetici. Pentru modificările corpului vitros, care determină așa-numitele muște zburătoare, este necesară, de asemenea, re-echilibrarea lichidiană, de aceea hidratarea este foarte importantă, în special pentru vârstnici.


7. Renunțarea la fumat este o regulă fundamentală a sănătății vederii. Fumul de țigară este o cauză majoră a leziunilor retiniene. 


8. În cazul contactului  cu substanțe  iritante sau caustice(arsuri), doar clătiți bine ochii cu apă curentă și apoi contactați cea mai apropiată cameră de urgență. 


9. Evitați să purtați lentile de contact mai mult de 8 ore pe zi. În cazul apariției roșeței sau a unei secreții, trebuie evitată utilizarea lentilelor, deoarece pot provoca complicații grave, cum ar fi keratita.


10. Cât privește copiii, respectați întotdeauna termenele examenelor oftalmologice recomandate de medicul pediatru, deoarece, și pentru îngrijirea vederii lor, regula principală este întotdeauna prevenirea precoce.






Acest website foloseste cookie-uri pentru a va oferi o experienta superioara de navigare Afla detalii aici